Aqua Vitae Sydfyn

Aqua Vitae Sydfyn

Eau de vie’er – klare frugtbrændevine

Filippa. Æble-eau de vie. 40%/0,35 l.

Brændevin brændt på det (verdens)kendte sydfynske æble, hvis modertræ – der bar frugt første gang i 1883 – lever endnu. Dette æbles vinøse og karakteristiske smag, som de fleste kender fra egen, forældres eller bedsteforældres have, giver en hel fantastik æble-eau-de-vie.

Ingrid Marie. Æble-eau de vie. 40%/0,35 l.

Brændevin destilleret på det fynske æble, Ingrid Marie; modertræet, der bar frugt første gang i 1915, lever endnu. Dette fantastiske æble giver en meget karakteristisk og “egen” – på den fede måde! – brændevin. Ingrid Marie-æblet er i høj grad til stede i såvel smag som aroma.

Sydfynske Æbler. Æble-eau de vie. 40%/0,35 l.

Brændevin brændt på fortrinsvis Elstar, der er mange danskeres favoritæble. Forståeligt nok, for sødme og syre er virkelig i dette æble i sjælden harmoni med hinanden. Elstar er en hollandsk krydsning – fra 1955 – af Golden Delicious og Ingrid Marie. Ganske som dette æble er velegnet til såvel spise- som køkkenbrug, er det også fortræffeligt til at lave brændevin af.

Conference. Pære-eau de vie. 40%/0,35 l.

Conference har sit lidt besynderlige navn fra fremavlerens præsentation på en frugtudstilling i England i slutningen af 1800-tallet. På udstillingen – konferencen – havde pæren ikke nået at få navn, så et lyst hoved foreslog navnet Conference. Eau-de-vie med en meget fin, let sødlig pæresmag.

Doyenné de Comice. Pære-eau de vie. 40%/0,35 l.

Pærebrændevin destilleret på en fransk pære – Doyenné de Comice – fremavlet i midten af 1800-tallet. I Danmark – hvor den ofte blot går under navnet Doyenne – har den været dyrket siden 1888. En stor og lidt klodset pære, der på denne vis ikke lever op til sit smukke navn. Det gør den til gengæld i brændevinssmagen, der er god og meget “pæret” brændevin – nok det pæredestillat, der kommer tættest på den længere sydpå mest anvendte Williams-pære.

Rondo. Drue-eau de vie (sydfynsk ”grappa”). 40%/0,35 l.

Brændevin brændt på druer fra egen vingård. Kan med lidt forsigtighed sammenlignes med en italiensk Grappa.

Blomme. Eau de vie. 40%/0,35 l.

Brændevin brændt på Stanley sveskeblommer fra Langeland. Raffineret, sødlig blommesmag med en tydelig mandeltone – det tætteste man kommer på en dansk version af slivovitz, nationaldrikken på Balkan og store dele af Østeuropa.

Solbær. Eau de vie. 40%/0,35 l.

Unik brændevin brændt på sydfynske solbær. Den særlige både søde og let bitre solbærsmag kommer fin til udtryk i denne eau de vie.

Kirsebær. Eau de vie. 40%/0,35 l.

Brændevin brændt på Stevnsbær – surkirsebær. Helt fantastisk kirsebærsmag med en undertone af mandel – kan sammenlignes med de allerbedste udgaver af “Kirchwasser” som de kendes i Sydtyskland, Østrig og Schweiz.

Sydfynske Æbler. Æble-eau de vie. 40%/0,20 l.

Brændevin brændt på fortrinsvis Elstar, der er mange danskeres favoritæble. Forståeligt nok, for sødme og syre er virkelig i dette æble i sjælden harmoni med hinanden. Elstar er en hollandsk krydsning – fra 1955 – af Golden Delicious og Ingrid Marie. Ganske som dette æble er velegnet til såvel spise- som køkkenbrug, er det også fortræffeligt til at lave brændevin af.

Fadlagrede æblebrændevine

Sydfynsk Kalva. Æble-eau de vie lagret på egefad. 40%/0,35 l.

Fadlagret brændevin brændt på fortrinsvis Elstar, der er mange danskeres favoritæble. Forståeligt nok, for sødme og syre er virkelig i dette æble i sjælden harmoni med hinanden. Elstar er en hollandsk krydsning – fra 1955 – af Golden Delicious og Ingrid Marie. Ganske som dette æble er velegnet til såvel spise- som køkkenbrug, er det også fortræffeligt til at lave brændevin af. Brændevinen lagres op til et år på franske egefade. Den relativt korte lagring sikrer, at Sydfynsk Kalva bevarer en dansk – fynsk! – æblekarakter, så den til trods for artsfællesskab med den franske Clavados er helt sin egen.

Sydfynsk Kalva. Æble-eau de vie lagret på egefad. 40%/0,20 l.

Fadlagret brændevin brændt på fortrinsvis Elstar, der er mange danskeres favoritæble. Forståeligt nok, for sødme og syre er virkelig i dette æble i sjælden harmoni med hinanden. Elstar er en hollandsk krydsning – fra 1955 – af Golden Delicious og Ingrid Marie. Ganske som dette æble er velegnet til såvel spise- som køkkenbrug, er det også fortræffeligt til at lave brændevin af. Brændevinen lagres op til et år på franske egefade. Den relativt korte lagring sikrer, at Sydfynsk Kalva bevarer en dansk – fynsk! – æblekarakter, så den til trods for artsfællesskab med den franske Clavados er helt sin egen.

Krydderbrændevine
Kvan. 40%/0,35 l.

Frugtbrændevin på forskellig frugt, destilleret to gange og tilsat vild Kvan. Krydderbrændevin velegnet til frokostbordet. Kvan vokser både vildt i den danske natur og i kultiveret form i køkkenhaver hist og her. Kvan er en gammel kulturplante, der omtales i sagaerne og allerede i vikingetiden blev dyrket i såkaldte kvangårde – forløbere til de senere kålgårde der igen er forløbere til vore dages køkkenhaver. Dens latinske navn er archangélica – ærke-engel – og årsagen hertil er, at kvan rummer så mange kvaliteter som lægeplante og råvare i køkkenet, at man førhen anså det for sikkert, at den blev givet til menneskeheden af en engel. I middelalderen blev Kvan anvendt i store mængder som lægemiddel mod pest.

Krondild. 38%/0,35 l.

Æblebrændevin brændt på Jonagored og Elstar, krydret med krondild fra Aqua Vitae Sydfyns egen urtehave. Udviklet i samarbejde med kokken Thomas Hermann, køkkenchef på restaurant Nimb i Tivoli. Egner sig fortrinligt til fisk – og frokostbordet i øvrigt.

Kirsebær Ratafia. 35%/0,35 l.

Frugtbrændevin på forskellig frugt, destilleret to gange og krydret med kanel, nelliker, brun farin og økologisk kirsebærsaft. Opskriften hentet i en dansk kogebog fra 1852 – og gengives på flaskens etiket.

Kirsebær Ratafia. 35%/0,20 l.

Frugtbrændevin på forskellig frugt, destilleret to gange og krydret med kanel, nelliker, brun farin og økologisk kirsebærsaft. Opskriften hentet i en dansk kogebog fra 1852 – og gengives på flaskens etiket.

Kirsebær Ratafia. 35%/0,1 l.

Frugtbrændevin på forskellig frugt, destilleret to gange og krydret med kanel, nelliker, brun farin og økologisk kirsebærsaft. Opskriften hentet i en dansk kogebog fra 1852 – og gengives på flaskens etiket.

Jægerdram. 40%/0,20 l.

Brændevin af morgenbitter-type. Frugtbrændevin krydret – som det forkyndes på etiketten – med ” – krydderurter, morgendis og frostklare vinterdage!” Samme sted kan man læse de gamle, men vise ord: ”Aldrig lyves der så meget som før et valg og efter en jagt!”. Indholdet i ”Jægerdram” og ”Lystfiskerdram” er det samme. Lommelærkeflaske med patentprop af procelæn.

Lystfiskerdram. 40%/0,20 l.

Brændevin af morgenbitter-type. Frugtbrændevin krydret – som det forkyndes på etiketten – med ” – krydderurter, morgendis og frostklare vinterdage!” Samme sted kan man læse de gamle, men vise ord: ”Små fisk kan blive større, store fisk bliver aldrig mindre!”. Indholdet i ”Jægerdram” og ”Lystfiskerdram” er det samme. Lommelærkeflaske med patentprop af procelæn.

Lommelærken. 40%/0,20 l.

Frugtbrændevin på forskellig frugt, destilleret to gange og tilsat vild Strandmalurt. En brændevin i helt i den fynske maler, Johannes Larsens ånd. En af hans lærketegninger pryder etiketten, og samme sted kan man læse hans vise ord: ”Der er intet værre end hyklere og små snapseglas!”. Lommelærkeflaske med patentprop af procelæn.

Økologiske brændevine>

Filippa Økologisk. 40%/0,35 l. Vinder af ”Økologisk Guld 2009”.

Brændevin brændt på det (verdens)kendte sydfynske æble, hvis modertræ – der bar frugt første gang i 1883 – lever endnu. Dette æbles vinøse og karakteristiske smag, som de fleste kender fra egen, forældres eller bedsteforældres have, giver en hel fantastik æble-eau-de-vie. Denne økologiske variant er lavet på æbler fra en plantage beliggende helt ned til vandet på Horne Land.

Filippa Økologisk. 40%/0,1 l. Vinder af ”Økologisk Guld 2009”.

Brændevin brændt på det (verdens)kendte sydfynske æble, hvis modertræ – der bar frugt første gang i 1883 – lever endnu. Dette æbles vinøse og karakteristiske smag, som de fleste kender fra egen, forældres eller bedsteforældres have, giver en hel fantastik æble-eau-de-vie. Denne økologiske variant er lavet på æbler fra en plantage beliggende helt ned til vandet på Horne Land.

Kvan. 40%/0,35 l.

Frugtbrændevin brændt på økologiske æbler, destilleret to gange og tilsat økologisk Kvan. Krydderbrændevin velegnet til frokostbordet. Kvan vokser både vildt i den danske natur og i kultiveret form i køkkenhaver hist og her. Kvan er en gammel kulturplante, der omtales i sagaerne og allerede i vikingetiden blev dyrket i såkaldte kvangårde – forløbere til de senere kålgårde der igen er forløbere til vore dages køkkenhaver. Dens latinske navn er archangélica – ærke-engel – og årsagen hertil er, at kvan rummer så mange kvaliteter som lægeplante og råvare i køkkenet, at man førhen anså det for sikkert, at den blev givet til menneskeheden af en engel. I middelalderen blev Kvan anvendt i store mængder som lægemiddel mod pest.

Frugtbrændevin. Krydret med solbærsaft. 40%/0,35 l.

Frugtbrændevin brændt på økologiske æbler, destilleret to gange og tilsat økologisk solbærsaft. Sød og venlig brændevin, der gør sig godt alene efter et godt måltid, samt til ost og kaffe.

Distilateur. Stærk, ufiltreret æble eau de vie. 50%/0,2 l.

Økologisk æblebrændevin brændt på Lobo og Courtland fra en plantage beliggende helt ned til vandet på Horne Land. Ufiltreret og derfor med en helt fantastisk æblearoma -brændevinsbrænderens egen favorit. Med 50% vol. er lever denne stærke og livgivende brændevin op til de kloge ord som tilskrives T. Florentinus (1223-1303) og gengives på etiketten: “Brændevin er alle lægemidlers moder og dronning!”